Yazı İçeriği
Diş İmplantı Nedir?
Uzun yıllardan beri diş problemleri ve bu problemlerin tedavileri tartışmalı hale gelmiştir. Diş tedavisi açısından ortaya atılan çözümlerden biri de, diş implantıdır. Buna göre özellikle ideal bir gülüş elde etmek ve ağız sağlığını sağlamak adına implant tedavisi uygulanmaktadır.
İmplant Nedir?
İmplant nedir sorusu, birçok kişinin kafasını karıştıran bir durumdur. Bu anlamda implant sözcüğü asıl olarak Türkçeleşmiş de olsa, İngilizce’de bir fiil olarak “ekmek” ya da “dikmek” anlamlarına gelmektedir. Buna göre diş implantı, ağızda bulunan eksik dişlerin yerinin doldurulması amacıyla yapılan bir uygulamadır. Çene kemiği içerisinde yerleştirilen vida şeklinde bir araç sayesinde ideal bir diş şekli oluşturulabilmektedir.
Bu uygulama özellikle dişlerinin çekilmesi gereken, dişleri kırılan ya da ağzında çeşitli bozukluklar olan kişiler için kullanılsa da zaman zaman hoş görünümlü bir gülüş elde etmek için de dişlerin çekilmesi suretiyle uygulanabilmektedir. Böylelikle ağzı yapısına uygun ve sağlıklı bir görünüm oluşturulmak amaçlanır.
Neden Diş İmplantı Tedavisi Uygulanır?
Diş implantı tedavisinin uygulanma amacı genel anlamda bahsedildiği üzere bakıldığında hoş görünen sağlıklı bir ağız yapısı oluşturmaktır. Bu anlamda eksik olan dişleri değiştirmek ya da kırık dişleri onarmak için dental implant tercih edilebilmektedir.
Hoş bir görünümün yanında ek olarak kişinin bozuk yapıdaki dişlerden dolayı kaybetmiş olduğu ağız sağlığını restore etmek ve aynı zamanda diş bozukluklarından kaynaklı olarak oluşabilecek olan sindirim sorunlarının da önünü kesmektir.
Çene kemiğine yerleştirilen vida şeklindeki diş implantı, kişinin hayatında derin değişimlerin kapılarını aralamasıyla birlikte hoş bir görünüm verir ve sağlık sorunlarından kurtulmanın da habercisi olarak görülür. Bu anlamda gülüş estetiği uygulamalarında da oldukça tercih edilmektedir.
İmplantlar Hangi Malzemelerden Elde Edilir?
Diş implantı hangi malzemeden yapılır dediğimizde ise genel anlamda bu implantların çene kemiğine tutunabileceği ve vücutta sorunlara yol açmayacak bir materyalden elde edilmesi gerekecektir. Buna göre günümüzde dentalimplantlar, titanyum malzemelerden elde edilmektedir.
Titanyum ile birlikte kullanılabilecek diş implantı materyalleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kobalt
- Porselen
- Polimer
- Çelik
- Krom
- Altın alaşımı
- Tantalyum
Diş implantlarının malzemeleri, çene kemiğine zarar vermeyecek ve tam tersine rahatlamasını sağlayacak materyallerdir. Bu anlamda insan sağlığına karşı da herhangi bir sorun teşkil etmemektedirler. Aynı zamanda bu materyaller, paslanma, oksitlenme ya da aşınma gibi durumlara karşı da dayanıklı olarak geliştirilmişlerdir. Bu anlamda kötücül bir duruma yol açmazlar.
Kimler Diş İmplantı Yaptırabilir?
Kimler diş implantı yaptırabilir sorusu yöneltildiğinde öncelikle bilmeniz gereken en önemli durum, bahsedildiği üzere bu implantların herhangi bir soruna yol açmayacağı ve bu anlamda herkes tarafından kullanılabileceğidir. Yine de bazı kişilere implant yapılması konusunda diş hekimleri çekimser yaklaşmaktadır.
Bu anlamda ilk olarak sigara içilen bireylerde implant uygulaması tamamlanamayabilir. Bunun sebebi ise sigaranın kemik bütünlüğüne zarar vermesi ve bu sebeple de yapılan implantlarda sigara içmeyen bir kişiye oranla yaklaşık olarak 2 ya da 3 kat daha fazla düşme riski olduğudur.
Bunun yanında özellikle 18 yaşını geçmemiş kişilere dentalimplant takılamayacağını da belirtebiliriz. Bu anlamda 18 yaşından küçük çocuklarda çene gelişimi henüz tam olarak tamamlanmadığı için bu uygulama yapılmamaktadır.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İmplant nasıl yapılır dediğimizde ise bu işlemin belirli süreçlerinden bahsetmek mümkün olacaktır. Buna göre ilk olarak çekilen röntgen ile birlikte hastanın genel ağız yapısı göz önünde bulundurulmaktadır. Sonrasında ise lokal anestezi yoluyla implant süreci başlatılmaktadır.
İmplantlar, iki farklı yol ile yerleştirilebilmektedirler. Bunların ilki, tek aşamalı işlemdir ve implant yerleştirdikten sonra başlığın takılması ile tamamlanır. İkinci yol ise iki aşamalı işlem olarak adlandırılır ve implant yerleştirildikten sonra üzeri diş eti ile kapatılmaktadır. Sonrasında ise iyileşme süreci başlar. Bu yöntemde protez olan diş şeklindeki başlıklar daha sonra takılmaktadır. Her iki yol için de geçici bir köprü kullanılarak alt çenenin 3 ay ve üst çenenin 6 ay boyunca iyileşmesi beklenmektedir.
Zaman zaman implant takılması sonrasında üst protezlerin de hemen takıldığı görülmektedir. Bu durum hastanın hayat kalitesini arttırmak adına yapılır ve böylece hasta iyileşme döneminde yemek yiyebilir veya gülümseyebilir.
Ek Tedaviler Nelerdir?
Ek tedaviler, diş implantı için gözlemlenebilecek farklı uygulamalardır. Buna göre zaman zaman implant yerleştirilmeden önce farklı tedavilere de başvurulması gerekebilir. Bu tedaviler çeşitli olsalar da en çok kullanılanları diş teli tedavisi ve diş eti tedavisi olacaktır. Böylelikle implantın yerleşebilmesi adına uygun bir ortam sağlanarak implantların kalıcı olması ve hasta için kolaylık sağlanmaktadır.
1. Diş Teli
Dişlerinde dizilim veya yapı bozukluğu olan kişilere diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Diş teli sayesinde dişler daha iyi dizilimli ideal bir şekil almaktadırlar. Bununla birlikte diş teli tedavisinin belirli bir yaşı olmaz. Gerektiği durumlarda her kişiye uygulanabilir. Bunun yanında tedavinin zamanı değişiklik gösterebilmektedir. Dişlerin gelişimi ve düzene oturmalarına hitaben diş teli tedavisinin zamanı da uzayabilecektir.
2. Diş Eti Tedavisi
Diş eti tedavisi ise diş eti çekilmiş olan kişilere uygulanmaktadır. Buna göre diş eti çekilmesi, diş etinin mine tabakasına dek çekilmesi ve rahatsızlık vermesi anlamına gelmektedir. Bu durum hem kalıtımsal olarak geçebilir hem de farklı çevresel faktörler sebebiyle oluşabilir. Buna göre diş kayıplarına yol açabilecek bu durumun tedavisi için cerrahi yollar aranmaktadır. Böylelikle tedavi edilen diş etleri ile hastanın konforu sağlanır.
Diş İmplantının Avantajları Nelerdir?
Diş implantının avantajları denildiğinde akla pek çok madde gelecektir. Bu yöntem sayesinde kötü görünümlü ya da sağlıksız dişler tedavi edildiğinden beraberinde birçok fayda sunulmaktadır. Diş implantı faydaları, şu şekilde bir liste içerisinde sunulabileceklerdir;
- Estetik ağız görünümü
- Ağız, mide ve sindirim sağlığı
- Özgüven sağlanması
- Çiğneme fonksiyonunun sağlanması
- Şekil bozukluklarının engellenmesi
- Yemek yerken ya da soğuk içecekler içerken acının giderilmesi
- Dişlerin kırıklarının kapatılması
- Eksik dişlerin tamamlanması
Bu anlamda implant uygulaması pek çok farklı açıdan yarar sağlar niteliktedir. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda her açıdan ideal bir gülüş ve sağlıklı bir ağız ve vücut sağlanmaktadır.
Diş İmplantı Yaptırmanın Riskleri Bulunur Mu?
Her farklı durumda olduğu gibi diş implantı riskleri de mevcut olacaktır. Buna göre diş implantı yaptırmanın riskleri, uzman bir doktor bulmanız ile ve ayrıca işlem sonrasında yeni dişlerinize gereken önemi göstermenizle birlikte minimal düzeye indirilecektir. Buna göre diş implantı risklerini sıralamak gerekirse karşımıza çıkacak liste şu şekildedir;
- İşlemden memnun kalmama
- Ağrı ve acı
- Diş etlerinde şişlik
- Radyografik ve röntgenlerin iyi okunamaması sonucunda sinirlerde zarar
- Dişlerde hasar
- Doğru ağız bakımı yapılamaması durumunda implantlarda ve diş etlerinde sorun
Bu anlamda ağrı ve acı gibi durumlar geçici olsa da diğer durumlarda önemli önlemlerin de alınması gerekeceğinden doğru diş hekimi bulma durumunu yeniden vurgulamak gerekecektir.
Diş İmplantı Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ve İlk Muayene Nasıl Olur?
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında pek çok madde sayılabilir. Buna göre elbette iyi bir ağız temizliği her farklı maddeden önce yer alacaktır. Bununla birlikte ilk muayenede hastanın implant için ne derecede uygun olduğunu ölçmek adına belirli testler uygulanmakta ve diş yapısı, ağız yapısı ve diş etleri kontrol edilmektedir.
Bununla birlikte ilk muayenede röntgen çekilmesi de oldukça önemli bir durumdur. Röntgen sayesinde ağız ve dişlerin yapısı tam olarak görülebilir. Bu durum ameliyat süreci için de oldukça önemli nitelikler taşımaktadır.
Doktorunuz sizin için en iyi implant materyalini ve şeklini belirleyecektir. Böylelikle işleme hazır hale gelebilirsiniz.
Diş İmplantı Yapımı Ağrılı Bir Süreç Midir ve Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?
İmplant yapımında ağrı hissetmezsiniz. Bunun sebebi ise lokal anestezi uygulanmasıdır. Yalnızca uyuşukluğun sağlanabilmesi adına vurulan iğneleri hissedersiniz. İmplant sonrası iyileşme sürecinde ise zaman zaman belirli ağrılar ve şişlikler görülebilmektedir. Ancak bu anlamda işlem sonrasında ağrı oldukça normaldir ve aynı zamanda geçicidir.
İmplant takılması sonrasında beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Bir süre yiyeceklerin düzgün bir biçimde seçilmesi ve fazla soğuk ya da sıcak içeceklerin tüketilmemesi gerekebilir. Aynı anlamda ağız sağlığınız açısından da diş fırçalama ve farklı görevleri de yerine getirmeniz oldukça büyük etkenlere sahiptir. İyi bakılamayan implantlar, farklı sorunlarla yüz yüze gelmenize neden olabilmektedir.