Yazı İçeriği
Göz Kapağı Estetiği Nedir? – Blefaroplasti
Alt ve üst göz kapaklarına uygulanan blefaroplasti, aynı zamanda göz kapağı estetiği olarak da adlandırılmaktadır. Yapılma amacı fazla kas dokusunun ya da sarkmış derilerin çıkartılması, göz çevresi dokularının gerdirilmesidir.
Plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmakta olup cerrahi işlem içermektedir. Yaş ilerledikçe insan vücudunun bir takım farklılıklar gösterdiği malumdur. Bunlardan biri de yer çekiminin etkisiyle gerçekleşir. Bunun sonucunda meydana gelen sarkmalar, birçok etmene de neden olur. Kırışıklık, ciltte bollaşma, renk değişikliği ve gevşeme gibi bu bulgular, cildin yaşlanma sürecini hızlandırır.
Buna ek olarak güneş ışınlarına yüksek oranda maruz kalma, düzensiz uyku, hava kirliliği, aşırı oranda sigara ve alkol kullanımı da bu durumu tetiklemektedir. Göz kapağı estetiği bu durumlara bir çözüm sunması için yapılır.
Göz Kapağında Yaşlanma Belirtileri Kendini Nasıl Gösterir?
Blefaroplasti nedir sorusunun önemli bir kısmını belirtileri gösterir. Cilt normal koşullar altında elastik bir yapı gösterir. Ancak yaşlanma süreci, aşamalı bir şekilde bu yapının azalmasına neden olur. Bu kayıplar kendini ilk ve en fazla oranda göz kapaklarında gösterir.
Dolayısıyla yaşlanmanın ilk belirtileri burada olur. Böylece yorgun, donuk bir görünüm meydana gelir. Kişilerin yaşı ilerlememişse, olduğundan daha yaşlı bir görünüme de nedendir. Buna ek olarak diğer belirtiler de kendini şu şekilde gösterir;
- Göz altlarında renk değişimi meydana gelir.
- Göz altlarında torbalanma oluşur.
- Göz kapağı etrafındaki ciltte sarkmalar, kırışıklıklar meydana gelir.
- Yorgun bir yüz ifadesi oluşur.
- Göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri kendini gösterir.
Göz kapaklarında meydana gelen deri bollaşması aynı zamanda üst göz kapağı düşüklüğüne sebebiyettir. Bu bazı durumlarda görme yetisini tamamen engelleyecek halde olabilir. Bu gibi hallerde sadece estetik için değil, işlevsel olarak da tedavisi gerekir.
Bu duruma bazen alın ve kaşlardaki düşüklük de faktör olabilmektedir. Bu yüzün görünüşünü de kötü etkilemektedir. Fonksiyonel ya da estetik sebeplerden dolayı göz kapağı estetiği ameliyatı olmak isteyen kişiler bu nedenle ayrı şekilde değerlendirilmektedir. Bazen üst kapağa bazen de alt kapağa uygulanabilir. Aynı zamanda ikisi beraber yapılabilir.
Göz Kapağı Estetiği Kaç Yaşında Uygulanır?
Blefaroplasti öncesi ve sonrası kişilerde gözle görülür değişiklikler meydana gelebilir. Her ne kadar yaşlanma belirtileri genellikle 35 yaş sonrasında kendini gösterdiği için bu dönem sonrasındaki insanlar tercih etse de bir kısıtlama yoktur. Dolayısıyla medikal anlamda gereksinim duyan her yaşta uygulanabilir.
Ancak ameliyat uygulanması, göz kapaklarında süren yaşlanmayı durdurma özelliği bulundurmaz. Etkisi 7 veya 8 sene kadar devam etmektedir. Ameliyat sonrası kişilerde yorgun yüz ifadesi kalkarak daha canlı, dingin bir görünüm oluşur.
Göz Kapağı Estetiği Öncesinde Nelere Dikkat Edilir?
Göz kapağı estetiği profesyonel ekipler tarafından, dikkatli bir şekilde yapılması gereken işlemler arasındadır. Ameliyat esnasında kanama riski arttığı için antibiyotik, aspirin gibi ilaçlar cerrahi uygulamalar minimum 15 gün önce terk edilmelidir.
Ayrıca sigara kullanan kişiler, yaraların iyileşmesini geciktirmesi sebebiyle sigara ve tütünlü ürünlerin kullanımına 2-3 hafta önce son vermelidir. Beklenmeyen etkileri olabileceği için bitkisel içerikli olan, takviye edici ürünler de süreç içerisinde alınmamalıdır.
Üst Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Üst ve alt göz kapağı ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Genel anlamda ameliyat esnasında bölgede bulunan fazla deri ve kas dokusu kesilerek alınmaktadır. Ameliyat izlerinin sonradan görülmemesi için katlanma çizgisi üzerinden kesi uygulanır.
Kaş kaldırma, alın germe ile beraber yapılırsa kozmetik anlamda daha iyi çözümler bulunabilir.
Alt Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Blefaroplasti öncesi ve sonrası durum hastalar tarafından fark edilebilmektedir. Gençlik dönemlerinde elmacık kemiği üzerinde bulunan yağ yastıkçıkları yaşlanma ve yer çekimi ile alta kayar. Bu nedenle alt göz kapakları çökme sergiler. Aynı zamanda gülme çizgileri derinleşmeye başlar
Söz konusu yağ yastıkçıklarına yönelik işlemler, endoskopik anlamda yerlerine asılması ile gerçekleştirilir. Alt göz kapağına işlem yapılmadan uygulanır. Zira bundan sonra bir şey yapılmasına dair gereksinim ortadan kaldırılabilir.
Değerlendirme sarkmalar ve torbalanmaların olup olmadığına bakma şeklinde olup, hala bulgular devam ediyorsa alt göz kapağına ad ameliyat uygulanır. Ameliyat için kesi işlemi kirpik altından yapılmakta olup cilt kaldırılarak, yağ paketçikleri çukura yayılır. Fazla kas ve deriler kesildikten sonra çıkartılarak bitirilir.
Eğer ameliyat ardından göz altı çökmesi sürüyorsa, göz altı enjeksiyonu yapılabilir.
Ameliyat Ardından Hangi Komplikasyonlar Oluşur?
Göz kapağı estetiği ameliyatı hangi amaçla uygulanırsa uygulansın küçük ve basit bir yapısı vardır. Ancak buna karşılık göz kapakları kolay bir şekilde şişebilmektedir. Dolayısıyla buna karşı hazırlıklı olunmalıdır. Ağrılı olmaması sebebiyle endişe duyulması gerekmez. Hastanede kalmanızı gerektiren yapısı da yoktur.
Ameliyat işlemleri 1 ile 3 saat arasında sürmekte olup anestezi duruma göre lokal veya genel anlamda gerçekleştirilebilir. Aynı gün taburcu olma mümkün olup dikişler beşinci günde alınır. Gözler ameliyat ardından açıktır; ancak göz kapaklarına ince bantlar uygulanır.
Göz kapaklarında enfeksiyon nadir görülmektedir. Altında bir miktar kanama olması normaldir. İşlem yapılan gözde bu morluk halinde kendini gösterir. Nadir komplikasyonlar literatürde geçmekle beraber, alt göz kapağında alta doğru çekilme gözlemlenebilir. Buikinci kere ameliyat olan hastalarda yükselir.
Ameliyat ardından işe dönme süresi hastadan hastaya göre değişebilir. Ancak genellikle 3 ile 7 gün arasındadır. Şişme ve morarmalar da bu süre içinde, orta ya da ileri derece kendini gösterebilir. Ameliyat bittikten sonra birkaç gün hafif sızlama olabilir; ancak bunlar ağızdan alınan, basit nitelikte ağrı kesiciler ile sonlanabilir.
Göz kapağı estetiği yapıldıktan sonra uzun yürüyüşlere iki hafta sonra başlanabilir. Koşu ise 3 hafta ardından gerçekleşebilir. Ağır sporlar da dördüncü haftayla başlar. Ameliyat ardından geçici şekilde bazı durumlar da gözlemlenebilir. Bunlar ana hatlarıyla şu şekildedir;
- Rahatsızlık ya da ağrı hissi
- Morarma ya da ağrı hissi
- Çift görme durumu
- Uyuşmuş, kabarık göz kapakları
- Işık hassasiyetinin oluşması
- Gözlerde sulanma oluşması
- Kayganlaştırıcı merhemden ötürü bulanık görme
Bu gibi durumlar, hastaların bir ya da birkaç gün hastanede kalmasını gerektirebilir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Ardından Neler Yapılmamalı?
Göz kapağı estetiği ameliyatı olduktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Ameliyatın sonraki gece her saat 10 dakika gözlere buz paketi uygulamak, ertesi günde ise gün boyu dört-beş kez yapmak bunların içindedir. Ayrıca şu gibi öneriler de bulunmaktadır;
- Hekim tarafından önerilen ilaçlar, merhemler, göz damlaları uygun şekilde kullanılmalıdır.
- Göz kapakları nazikçe temizlenmelidir.
- Bir hafta süresince ağır kaldırma, zorlama, cinsel aktivite ve yüzme gibi güç gerektiren işler yapılmamalıdır.
- Alkol ve sigara tüketimi yapılmamalıdır.
- Gözler ovulmamalıdır.
- Kontakt lensler kullanılıyorsa yaklaş iki hafta boyunca takılmamalıdır.
- Göz kapaklarını rüzgar ve güneşten korumak için koru renkli güne gözlüklerinden yararlanılmalıdır.
- Baş birkaç gün boyunca göğüsten yukarıda tutularak uyunmalıdır.
- Soğuk kompres şişliği azaltmak için uygulanmalıdır.
- Dikişlerin alınması için birkaç gün sonra hekime gidilmelidir.
Bunlara ek olarak hekiminizin göz kapağı estetiği üzerine dikkat etmenizi gerektirdiği konulara da özen gösterilmelidir. Ameliyat ardından yüze, kafaya ve göz kapaklarına su değdirmeksizin, ılık su ile duş alınabilir. Yüz ve saçları kapsayacak şekilde ise ameliyat ardından 3 gün sonra yapılabilir.
Göz Kapağı Estetiği Tehlikeli Mi?
Blefaroplasti alanında uzman hekimler tarafından yapılması durumunda, tehlikeleri az olan cerrahi işlemler arasındadır. Ameliyat ardından kişilerde şişlik dışında nadiren sızıntı ve morluk şekilde kanamalar görülür. Ancak bunlar genellikle geçici durumlardır.
Buna karşılık literatür incelendiğinde şiddetli kanama, enfeksiyon, gözü ya da görmeyi tehdit eden problemlerin varlığı fark edilmektedir. Lakin bunlar çok nadir yan etkilerdir. İşinin ehli hekimler tarafından, dikkatli ve özenli bir cerrah işlem yapılması, tüm tedbirlerin alınması durumunda varlığı yok denecek kadardır.
Göz Kapağı İyileşme Sürecinde Neler Yapılmamalıdır?
Göz kapağı estetiği yaptıktan sonra, göz kuruluğuna neden olabilecek işlemlerin gerçekleştirilmemesi gerekir. Bunlar bilgisayar kullanma, televizyon seyretme ve kitap okuma gibi birçok faaliyeti kapsamaktadır.
İlk hafta geçtikten sonra kendinizi normal aktiviteler için hazır hissedebilirsiniz. Ancak egzersiz ve spor faaliyetleri hekiminizin belirttiği tarihe kadar yapılmamalıdır. Ameliyatın başarılı geçmesinde tek etmen hekim olmayıp, hastaların da doktor tarafından verilen gerekli tavsiyelere harfiyen uyması gerekir.