fbpx

Jinekomasti

Home Jinekomasti

Jinekomasti

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti genel anlamda ciddi ve şüphe uyandırıcı bir problem olmasa da kişiye rahatsızlık veren ve bu anlamda tedavi edilmesi talep edilen bir durumdur. Jinekomasti nedir dediğimizde, bu hastalık östrojen ve testosteron hormonları arasında bulunan düzensizliklerden dolayı gerçekleşen ve erkeklerde hormon dengesizliğinden kaynaklı olarak meme dokusunda oluşan büyümeye verilen isimdir.

Jinekomastide meme büyümesi tamamen iyi huyludur. Bu anlamda kişinin sağlığını doğrudan doğruya tehdit edecek bir sorun ortaya koymamaktadır.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomasti nedenleri çeşitli olarak verilebilmektedir. Bu anlamda birden fazla sebebi olduğunu söylemek de doğru olacaktır. Jinekomasti hem iki meme dokusunu hem de tek meme dokusunu etkileyebilecek olarak da gelişebilen bir hastalık olarak sebepleri şu şekilde bir liste ile aktarılabilmektedir;

  • Hormon Düzensizlikleri
  • Aşırı ve düzensiz alkol tüketimi
  • Uyuşturucular
  • Karaciğer yetmezliği ya da siroz
  • Beslenme düzensizliği
  • Hipotiroid
  • Hipertiroid
  • Tümör
  • Kalp ilaçları
  • AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Prostat tedavisi ilaçları
  • Anabolikstreoidler
  • Androjenler
  • Ülser ilacı
  • Antibiyotikler
  • Antidepresan çeşitleri
  • Hipogonadizm

Bebeklerde de görülebilecek olan jinekomasti, anneden kaynaklanan östrojen hormonu sebeplidir. Bunun yanında ergenlik dönemlerinde bulunan hormon değişiklikleri sebebiyle de görülebilmektedir. Ancak en çok 50 yaş ve 69 yaş arası bireylerde görülmesi olası olarak hesaplanmıştır.

Kimler Jinekomasti Tehlikesi Altındadır?

Jinekomasti sebepleri verildikten sonra değinilmesi gereken bir diğer konu da elbette jinekomasti kimlerde görülür olacaktır. Buna göre listenin başında mutlaka ergenlik dönemindeki çocuklar gelecektir. Vücutları değişime uğrayan ve bu sebeple de farklı durumlar ortaya çıkabilen çocuklarda meme büyümesi görülebilir. Bunun yanında yaş açısından baktığımızda elbette 50 yaşını geçmiş olan yaşlılar da sayılabilecektir.

Sporcular da risk altındadır. Bu anlamda performanslarını yükseltmek adına steroid ya da androjen kullanan sporcularda jinekomasti görülebilmektedir. Son olarak sağlık sorunları çerçevesinden bakıldığında özellikle böbrek, tiroid ya da karaciğer hastalığına sahip kişilerin risk altında olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Jinekomasti Çeşitleri Nelerdir?

Jinekomasti çeşitleri ise oldukça farklıdır. Bu anlamda meme yapısından oluşmuş olan duruma uygun olarak 3 jinekomasti türü sayılabilecektir.

1.      Yağlı Tip Jinekomasti

Yağ dokusunun baskın olduğu türdür. Genel anlamda meme bezi dokusunda artış gözlemlenmese de aşırı ve hızlı kilo alıp verme durumlarında ortaya çıkabilmektedir.

2.      Glandüler Tip Jinekomasti

Aynı kadın memesini andıran bir şekle sahip olan glandüler tip jinekomasti türünde meme bezleri bulunmaktadır. Kadınlardan farklı olarak bu bezlerde bir süt üretimi görülmemektedir.

3.      Karışık Tip Jinekomasti

Kendisinden önce belirtilmiş olan glandüler tip jinekomasti ve yağlı tip jinekomasti çeşitlerinin bir arada bulunduğu bir jinekomasti türüdür.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Jinekomasti belirtileri dediğimizde yalnızca memelerde bulunan şiş yapı değil farklı sonuçlar da ortaya çıkacaktır. Buna göre jinekomasti belirtileri, şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Göğüslerde görülen hassasiyet durumu
  • Göğüslerde ağrı, sızı ya da acı hissedilmesi
  • Bir veya her iki meme ucunda da görülen akıntılar
  • İki meme arasında görülen büyüklük farkları
  • Meme ucu altında hissedilen yumru
  • Koltuk altında bulunan lenf düğümlerinde şişlikler hissedilmesi

Bu belirtilerden herhangi biri veya birden fazlası genel anlamda jinekomasti işareti olarak algılanmaktadır. Bu anlamda uzman doktorunuza danışarak konu hakkında bilgi alabilir ve olası tedavi opsiyonlarını öğrenerek değerlendirebilirsiniz.

Jinekomasti Tanısı Nasıl Konulur?

Jinekomasti tanısı dediğimizde bu süreç asıl olarak oldukça kolay işlemektedir. Belirtilen jinekomasti belirtilerinden herhangi birini hissettiğinizde doktorunuza danışarak bu konu hakkında yapılan çeşitli muayenelere tabi tutulabilirsiniz.

Muayeneler, genellikle meme dokusu, karın bölgesi ve cinsel organın incelenmesi üzerine yapılmaktadır. Bunun dışında kan testleri istenebileceği gibi aynı zamanda mamografi çekilmesi, tomografi taramaları, MR çekilmesi ve doku biyopsisi yapılması gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir.

Burada bilmeniz gereken en önemli durum ise, jinekomasti gibi bir durumun nasıl meme karsinomundan ayrılacağı olacaktır. Buna göre meme kanseri ya da meme apsesi gibi sorunlar da kendilerini jinekomasti belirtileri arasında gizlemekte olabilirler.

Jinekomasti Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Jinekomasti tedavisi dediğimizde ise bu sorunun belirli çözümleri bulunduğundan bahsetmemiz mümkün olacaktır. Buna göre jinekomasti tedavi yöntemleri içerisinde öne çıkanlar ise genellikle sorunun büyüklüğü ile doğru orantılı olacaktır. Bu anlamda şu şekilde bir sıralama yapmak mümkündür;

  • Çapı 4 cm olan jinekomasti tespitinde düzenli aralıklarla muayeneler istenir.
  • Çapı 4 ve 6 cm arası olan jinekomasti tespitinde medikal tedavi yöntemlerine gidilmektedir.
  • Çapı 6 cm’den büyük olan jinekomasti tespitinde ise cerrahi müdahalelerde bulunulmaktadır.

Bu anlamda küçük çaplı sorunlar, büyümemesi adına kontrol altına alınırken büyüme döneminde tespit edildiği takdirde hormonel tedaviler uygulanmaktadır. Eğer tespiti yapılan jinekomasti sorunu büyük ölçüde yayılma göstermiş işe cerrahi bir şekilde alınır. Bu durum ise direkt olarak jinekomasti ameliyatını işaret etmektedir.

Aynı zamanda liposuction da uygun görülebilir. Bu durumda yağ emme işlemi ile birlikte meme dokusunda bulunan fazla yağlar alınabilir.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Jinekomasti ameliyatı, ortaya çıkan büyük çaplı jinekomasti sorunlarının giderilmesinde kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Buna göre bu ameliyat, ne kadar iyi huylu bir büyüme görülse de meme kanseri riskini arttırabileceği sebebiyle alınması önemli bir detay olan yağ tabakasının cerrahi olarak çıkarılması işlevini üstlenmektedir.

Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır dediğimizde ise öncelikle liposuction işlemi denenmektedir. Meme altından yapılan yaklaşık 1 ya da 1.5 cm civarında bir kesi ile birlikte meme dokusu çıkarılmaya çalışılır. Ancak daha büyük çapı durumlarda liposuction yeterli bir araç olmayabilir. Bu anlamda da lazer liposuction kullanılmaktadır. Lazer liposuction ise yağ alımı aynı şekilde gerçekleşirken sonrasında ısıtma ile yağ dokusunu parçalama olarak işler.

Son olarak çok daha büyük çaplı durumlarda ise liposuction türleri yeterli malzemeyi sunmayacağından meme dokusunun daha büyük bir kesi ile çıkarılması gerekli görülebilmektedir. Bu ameliyat sonrasında bazı izler görülebilmektedir. Bunun yanında son olarak jinekomasti ameliyatı acıtır mı sorusuna bir cevap verebiliriz. Genel anestezi altında sürdürülmekte olan bu ameliyata acı vermez ancak sonrasında bazı ağrılar görülebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci

Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme süreci için ise öncelikle liposuction ile yürütülen yöntemler için artı olarak ağrı kesiciler ilave edildiğinden ağrı hissedilmesi daha az olacaktır. Ancak kesi ile cerrahi müdahalelerde zaman zaman hafif ağrılar hissedilebilmektedir.

Erkeklerde meme küçültme ameliyatı olan kişiler genellikle bir sonraki gün hastaneden taburcu edilmektedir. Zaman içerisinde günlük hayatınıza dönmeniz mümkündür ancak bu hastalığa sahip kişilerin düzenli bir beslenme programı olması da oldukça önemli olacaktır. Bu sebeple de ameliyat sonrasında iyi bir kilo kontrolü yapılarak oluşabilecek tekrarlardan kaçınılmalıdır.

Jinekomasti Korsesi Nedir?

Jinekomasti korsesi, asıl olarak jinekomasti ameliyatı sonrasında verilmekte olan bir çeşit sargıdır. Buna göre bu korseyi ameliyat sonrasında bir süre boyunca sürekli olarak kullanmanız gerekecektir. Bu süre yaklaşık 2 ya da 3 haftaya tekabül etmektedir. 3. Hafta sonrasında ise yalnızca gündüzleri ve özellikle ağır hareketler ya da spor yaparken giyilmesi tavsiye edilebilmektedir.

Jinekomasti İçin Hayat Tarzında Değişiklikler

Jinekomasti, erkeklerde oluşan bir sorun olarak genelde kişilerde farklı psikolojik durumlara da yol açabilmektedir. Bu anlamda jinekomastinin kontrol edildiği, medikal tedavi uygulandığı dönemlerde ya da ameliyat sonrası dönemlerde evinizde yapabileceğiniz çeşitli değişiklikler ile hayat standartlarınızı arttırmanız amaçlanmıştır.

Buna göre ilk olarak iletişim oldukça önemlidir. Yakınlarınız ile birlikte hislerinizden ve durumun size sağladığı duygulardan konuşmanız hem daha iyi anlaşılmanızı sağlayacak hem sizi rahatlatacak hem de aynı zamanda bir destek görmenizde yardımcı olacaktır. Bununla birlikte bireysel konuşma terapileri de psikologlar ve terapistler sayesinde yürütülebilmektedir.

Bu psikolojik tavsiyelerin yanında elbette düzenli bir hayata sahip olmanız ve en çok da beslenme programı hazırlayarak harfi harfine uymanız vücudunuz için de fiziksel açıdan fayda sağlayabilecek niteliktedir.

Jinekomasti Nasıl Önlenir?

Jinekomasti nasıl önlenir dediğimizde ise farklı durumlar ortaya çıkabilse de öncelikle belirtilen jinekomasti nedenlerinden kaçınmanız başta gelecektir. Jinekomasti erkeklerde özellikle farklı sorunlara da yol açsa da öncelikle vücudun duruşu açısından gerilime sebep olabilir. Bu anlamda jinekomasti spor ile birlikte geçici olarak etkisi düşürülebilir de diyebiliriz. Ancak spor ya da farklı çözümler her zaman kesin ve kalıcı olmayacaktır. Bu anlamda da özellikle uzman bir doktora danışmanız, muayene olmanız ve çeşitli tedavi yöntemlerini değerlendirmeniz gerekli görülmektedir.