Yazı İçeriği
Saç Ekimi Nedir?
Günümüzde hem kadınlarda hem de erkeklerde farklı sebeplere bağlı olarak saç dökülmeleri ve kafa derisinde açılmalar görünebilmektedir. Bu anlamda ilk olarak doğal çözümlere başvuran ancak sonuç alamayan kişiler, saç ekimini araştırmaya başlamaktadır. Saç ekimi oldukça kolay bir prosedür olması ile birlikte aynı zamanda etkili olması sebebiyle oldukça tercih edilmektedir.
Saç Kaybı Neden Yaşanır?
Saç kaybının sebepleri birçok bünyede farklı şekillerde gözükebilmektedir. Bununla birlikte elbette saç dökülmelerinin en büyük sebeplerinden biri kalıtımsal özellikler olacaktır. Buna bağlı olarak saç dökülmesinin nedenleri, şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Dengesiz beslenme düzeni
- Sinir ve stres
- Hormonsal sorunlar
- Maşa, düzleştirici gibi cihazların aşırı kullanımı
- Aşırı boyama
- Hamilelik ve hamilelik sonrası
- Yaşlılık
Bu anlamda pek çok sebep, saç dökülmelerine yol açabilmektedir. Saçlarınıza iyi bakarak saç dökülme problemini belirli bir seviye kontrol altına alabilseniz de, hamilelik, yaşlılık ve genetik özellikler gibi durumlarda saç dökülmesinin önüne geçilemeyebilir. Bu tarz durumlarda ise saç ekiminden faydalanılabilmektedir.
Kimler Saç Ekimi Yaptırabilir?
Kimler saç ekimi yaptırabilir sorusu, saç dökülmeleri ile mücadele etmekte olan pek çok kişinin aklında olan bir sorudur. Buna hitaben de kalan saçların durumu öne çıkacaktır. Özellikle ense bölgesinde ve kulak arkası kısmında yeterli miktarda saç kökü bulunan kimseler, saç ekimi için uygun adaylar olarak görülmektedirler.
Bu durumun sebebi bahsedilen bölgelerin donör bölge olarak adlandırılmasıdır. Bu anlamda bu kısımlardan alınan saç kökleri, saç dökülmesinin olduğu yerlere yerleştirilmekte ve bu şekilde yeni saç çıkması sağlanmaktadır. Ancak donör bölgelerde de saç kaybı görülen kişiler için saç ekimi uygun olmayacaktır. Bununla birlikte donör bölgelerde az saç kökü bulunması da eksi bir etki yaratarak kişiyi saç ekimine uygunluk açısından dışlama özelliği görecektir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi nasıl yapılır dediğimizde bu işlemin uygulanabilmesi adına elde bulunan birkaç teknik öne çıkacaktır. Bununla birlikte her teknikte kullanılan klasik yöntemlerden de bahsetmek mümkündür. Bu anlamda donör bölgelerden farklı biçimler kullanılarak alınan saç kökleri, lokal anestezi ile birlikte yaklaşık 6 ya da 8 saat arasında sürebilen bir ameliyat ile hastanın kel bölgelerine ekilmektedir. Ekme işlemi ise milimetrelik kesiler ile yapılır. Açılan bu kesiler delik şeklindedir. Sonrasında ise açılan bu deliklere greftler, yani saç kökleri dikkatli bir biçimde yerleştirilmektedir.
Saç ekiminin donör bölgeden alım işlemi tamamlandıktan sonra hasta oturur pozisyona getirilmektedir. Bu anlamda hastalar ameliyat süresi boyunca gündelik işlerini yapabilirler. Bu anlamda oldukça kolay bir ameliyat olduğunu da ekleyebiliriz.
Saç Ekimi İçin Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Saç ekimi yöntemleri birçok yönden farklılıklar göstermektedir. Bu anlamda tekniklerin donör bölgelerden nasıl alım yaptığı, nasıl ekim yaptığı ya da ekim yaparken hangi materyallerden üretilmiş, hangi malzemeleri kullandığına bağlı olarak yöntem değişiklik göstermektedir.
Her yöntemin kendine ait avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Sizin için en doğru yöntemi ise doktorunuz belirleyecektir. Bu anlamda buradaki kriterler saç deriniz, saç kökleriniz ve ekilecek saçlar olacaktır. Böylelikle kolay bir ameliyat ile en az acı ve stres ile birlikte en iyi sonucu almanız amaçlanmaktadır. Saç ekimi kolay bir işlem olduğundan ekim yöntemi hakkında siz de yorumlarınızı araştırmanızı yaptıktan sonra doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
1. FUT Saç Ekimi Tekniği
FUT saç ekim tekniği, saçların donör bölge içerisinden bir şerit olacak şekilde çıkarılması ile işlemektedir. Hemen hemen her saç ekimi isteyen kişi için uygulanabilen bu yöntem, son yıllarda fazla tercih edilmemektedir. Bu sebeple de yerini FUE Tekniğine bırakmıştır.
2. FUE Saç Ekimi Tekniği
FUE saç ekim tekniği ise FUT tekniği sonrasında kazanılmış yenilikçi bir yöntem olarak günümüzde oldukça fazla kullanılmaktadır. Saç derisinde kesi yapılmadan uygulanmakta olan bu yöntem özellikle iyileşme sürecinde yaptığı artı etkileri ile bilinmekte ve tercih edilmektedir.
3. DHI Saç Ekimi Tekniği
DHI saç ekim tekniği ise aynı FUE tekniği gibi günümüzde fazlasıyla kullanılmakta olan bir yöntemdir. DHI tekniği içerisinde ise “choi” adı verilmekte olan kalem şeklindeki bir medikal araç sayesinde saç kökleri toplanmaktadır. Sonrasında ise cilde kesi atılmadan kökler yerleştirilir. FUE tekniğinden farklı olarak bu teknik daha dolgun bir saç yapısı katar ve aynı zamanda daha az aşamalı olması sebebiyle hem iyileşme hem de ameliyat açısından kolaylık sağlamaktadır.
4. DHI Gold Plus Saç Ekimi Tekniği
DHI goldplus saç ekim tekniği ise bir anlamda DHI tekniğinin gelişmiş hali olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemde DHI tekniği gibi donör bölgeden kesisiz saç kökü toplaması yapılır. Sonrasında ise toplanan saç kökleri belirli bir süre özel solüsyonda bekletilmektedir. Böylelikle ekim işlemine hazır hale gelen köklerin acısız bir şekilde ekimi gerçekleştirilir.
Saç Ekimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?
Saç ekimi yaparken dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar bulunmaktadır. Buna göre bu unsurlar, saçların doğru konumlandırılabilmesi ve doğru bir şekilde ekilebilmesi adına farklı uygulamalar ile kontrol işlemlerinden geçmektedir. Saç ekiminde önemli durumlar, şu şekilde bir sıra halinde dizilebilmektedir;
- Saçların nerelere ve ne miktarda ekileceğinin tespiti
- Saç yönü
- Donör bölge
- Toplanan saç köklerinin hasarsız ve ekime hazır olması
- Tekniklere uygun olarak alıcı bölgenin hazırlanması
- Ne kadar saç ekimi yapılacağı
Bu anlamda farklı teknikler ile birlikte bu önemli unsurlar gözden geçirilmektedir demek de doğru olacaktır.
Erkeklerde Saç Ekimi
Erkeklerde saç ekimi kadınlara göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Bunun sebebi da erkek ve kadınlarda görülen saç dökülme tiplerinin farklı şekillerde olmasıdır. Özellikle saç dökülme problemleri, erkeklerde genç yaşlarda dahi görülmektedir. Bu anlamda saç dökülmesi başladıktan sonra ek tedavi yöntemleri uygulanabilse de aynı zamanda 18 yaş geçildikten sonra erkeklerde saç ekimi yapılabilir hale gelmektedir.
Bununla birlikte saç dökülmesine erken müdahale edilmesi de önerilmektedir. Böylelikle yaşamın sonralarında kellik risk faktörü de azaltılmaktadır. Erkeklerde farklı yöntemler kullanılarak tek bir işlemde yaklaşık olarak 5000 saç kökü ekimi yapılabilmektedir. Bu işlem kişiye göre değişiklik gösterebilmesi ile birlikte daha fazla saç ekimi önerilmemektedir. Açıklık gösteren bölgeye 5000 kökten fazlası gerekiyor ise iki farklı ameliyat ile yapılması daha iyi bir tercih olarak görülmektedir.
Kadınlarda Saç Ekimi
Kadınlarda saç dökülmesi problemi genellikle stres, sinir, genetik faktörler ve ısı kullanımı gibi çevresel faktörler sebebiyle görülmektedir. Bu anlamda kadınlarda saç ekimi ve erkeklerde saç ekimi de birbirinden farklı iki konsept olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda ve erkeklerde saç ekiminin aynı teknikler kullanılarak yapılabileceğini de eklemek gerekir.
Kadınlarda saç dökülmesi genel anlamda ergenlik ile başlamaktadır. Bununla birlikte saç dökülmesine bir çözüm olarak saç ekimi de oldukça fazla kullanılır. Kadın ve erkeklerde saç ekiminin en önemli farkı zaman zaman erkeklerde saç ekiminde tıraş gerekebilmesi ile birlikte kadınlarda böyle bir gerekliliğin bulunmamasıdır.
Son olarak kadınlarda en çok alın bölgesini daraltma amacıyla saç ekiminin yapıldığını ekleyebiliriz.
Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?
Saç ekiminin avantajları denildiğinde karşımıza pek çok madde çıkar. Bu anlamda hem kadınlarda hem de erkeklerde uygulanabilen saç ekimi yönteminin avantajları şu şekilde sıralanabilir özellikler göstermektedir;
- Yeni saçlar ile kişiye özgüven aşılanır.
- Her yaş grubunun yaptırabileceği bir işlemdir
- Uygulama uzun ömürlüdür ve bu sebeple de tekrarlanmasına gerek duyulmaz.
- Oldukça doğal bir görüntü ortaya çıkar.
- Saç dökülmesinin seviyesi ya da sebebi fark etmeksizin saç ekimi iyi bir çözüm olanağı sunar.
- İyileşme süreci yaklaşık 1 yıldır. Bu anlamda 1 yıl sonunda tamamen fark edilemez biçimde doğal saçlar sunulur.
Saç ekiminin avantajları bunlarla sınırlı değildir. Bununla birlikte sayılabilecek pek çok madde halk tarafından da bilinmektedir. Doktorunuza başvurarak işlemin detayları hakkında daha fazla bilgi sahibi de olabilirsiniz.
Saç Ekiminin Dezavantajları Nelerdir?
Her işlemde olduğu gibi saç ekiminin dezavantajları da mevcut olacaktır. Buna göre yararları ile kıyaslandığında dezavantajlar katlanılabilir sorunlar olarak görülmektedir. Bu dezavantajlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ücretleri yüksek olabilir
- Cilt üzerinde geçici kızarıklık veya kabuklanma yaşanabilir.
- Yeni saçların çıkma sürelerinde uzama gözlemlenebilir.
- Saç dökülmesi ilk zamanlarda fazlalaşabilir.
- Diğer tedavi yöntemlerine oranla daha uzun bir iyileşme süreci bulunabilir.
Bu anlamda hem avantajları hem de dezavantajları karşılaştırarak saç ekim işlemi veya yöntemi için akıllıca bir kararda bulunabilirsiniz. Son olarak saç ekimi için doktor seçimlerinizde de alanında uzman ve tecrübeli hekimler arasından tercih yapmanız önerilmektedir.