Yazı İçeriği
Sakal Ekimi Nedir?
Erkeklerde sakallar, çeşitli nedenlerden dolayı çıkmayabilir ya da dökülme ile karşı karşıya gelerek estetik olmayan bir görüntü oluşturabilir. Sakal çıkmamasının ya da dökülmesinin sebepleri arasında ise şunlar verilebilmektedir;
- Genetik
- İlaç kullanımı
- Çeşitli hastalıklar
Bu sebeplerden hareketle sakal ekimi, dış görünüş açısından problemleri çözebilecek ve ayrıca çok daha iyi neticeler verebilecek bir yöntem olarak görülmektedir. Bu nedenle de pek çok erkek tarafından da tercih edilen bir uygulamadır. Sakal ekiminde güvenebileceğiniz bir klinik ya da hastane ve profesyonel hekim bulmak ise bir hayli önemlidir.
Kimler Sakal Ekimi Yaptırabilir?
Kimler sakal ekimi yaptırabilir dediğimizde bu uygulamadan yararlanabilecek kişilerin herhangi bir düzenli ilaç kullanmıyor olmasının yanında aynı şekilde ağır bir hastalıkla da baş etmiyor olmalıdır. Bu durumun genel sebebi ise işlem öncesinde kan sulandırıcı ilaçların, aspirinlerin ve herhangi bir tütün ya da alkol ürününün kullanılmasının sakıncalı olarak görülmesidir.
Bunun yanında elbette gelişimini tamamlamış olan, 18 yaşından büyük kişiler için sakal ekimi daha ideal olacaktır. Bununla birlikte sakal ekimi gerçekleşmeden önceki muayenelerde doktorlar tarafından ameliyat için uyumluluğunuz ölçülmektedir.
Sakal Ekimi İçin Nereden Kök Alımı Yapılmaktadır?
Sakal ekimi için nereden kök alınır dediğimizde asıl olarak kök alımı için kesin bir bölge bulunmadığı cevabı karşımıza çıkacaktır. Bu anlamda uygun bölgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Elmacık kemikleri
- Ense
- Boyun bölgesi
Bu anlamda bu bölgelerden alınan saç kökleri büyük bir ustalık ve özel yöntemler kullanılarak ilgili boş bölgelere yerleştirilmektedir. Bu anlamda sakal ekimi için olası bölgelerin herhangi birinden kök alımı yapılabilir ve nereden olacağına hasta karar verebilir.
Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?
Sakal ekimi nasıl yapılır dediğimizde elbette bu durum için belirli yöntemler öne çıkacaktır. En çok kullanılmakta olan iki yöntem olsa da farklı yöntemler de gözlemlenebilmektedir. Buna göre baktığımızda genel bir sakal ekimi aşamaları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sakal ekiminden önce ilk muayene
- Testler ve uyumluluk kontrolü
- Ekim yapılacak olan boşluk bulunan bölgelerin belirlenmesi
- Ekilecek greftlerin (saç köklerinin) belirlenmesi
- Lokal anestezi uygulanması
- Donör bölgeden kıl toplanması
- Toplanılan kılların özel bir solüsyonda bekletilmesi
- Ekilecek olan bölgelerde yeterli miktarda ve boyutta kesiler açılması
- Greftlerin dikkatli bir biçimde ekilmesi
Bu anlamda oldukça kolay bir işlem olan sakal ekimi bu aşamalara bağlı kalarak birkaç saat süren operasyonlarla tamamlanabilmektedir.
Sakal Ekiminde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Sakal ekiminde kullanılan yöntemler dediğimizde asıl olarak iki farklı yöntem öne çıkmaktadır. FUT yöntemi ve FUE yöntemi olarak geçmekte olan bu iki yöntem, ameliyat sırasında kullanılan malzemeler ve aynı zamanda bu malzemelerin uygulanışları açısından farklılıklar gösterirler ancak saç ekimi konusunda genel anlamda olumlu sonuçlar doğururlar. Bununla birlikte ameliyat için hangi yöntemin tercih edileceği konusunda uzmanların yorumları oldukça önemli görülür ancak kişi detaylı bir araştırma sonucunda doktor ile incelikleri konuşarak kendisi de bir yorum getirebilmektedir.
- FUT Yöntemi
FUT yöntemigünümüzde pek çok sebepten dolayı tercih edilmese ve yerini FUE yönteminde bırakmış olsa da sakal ekimlerinde önemli bir yeri vardır. Bu yöntem içerisinde vücudun çeşitli bölgelerinden toplanabilecek olan saç kökleri, yanaklarda açılan kesiler ile birlikte cilt altına yerleştirilir. Bu yöntemin artık kullanılmamasının başlıca sebebi ise iz bırakmasıdır. Bunun yanında işlem sonrasında sakallar dik çıkabileceği için de önerilmemektedir.
- FUE Tekniği
FUE Tekniği, FUT yöntemine kıyasla daha gelişmiş ve yeni bir yöntemdir. FUE ile sakal ekimi içerisinde kıl köklerinin elmacık kemikleri ve enseden alınır ve sonrasında doğal bir görünüm sergileyecek şekilde şekilde çene bölgesinde açıklık olan kısımlara ekimi yapılır. Cilt üzerinde kesi yapılması bu yöntemde bir sorun teşkil etmemekte ve gerek duyulmamaktadır. Bu sebeple de FUE tekniği acı vermeyen bir yöntem olarak bilinmektedir.
Sakal Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Sakal ekimi öncesinde dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri elbette doğru bir hekim ve klinik ya da hastane seçimi olacaktır. Bu anlamda işlemden en iyi sonucu almak ve elbette riskleri engellemek adına iyi bir araştırma ile doktor ve klinik ya da hastane seçimi yapmalısınız.
İlk muayene sonrasında uygun bulduğunuz takdirde size bir gün belirlenir. Bu anlamda ameliyat gününüzden 1 hafta önce çeşitli ilaçları almamanız gerekir. Bu ilaçlar aspirin ve kan sulandırıcılar olarak verilebilir. Bunun yanında düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınızı da mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekecektir.
Son olarak ameliyat öncesinde bulunan iki haftalık süreçte alkol ve sigara tüketimini kesmeniz önerilir. Bu tarz zararlı maddeler iyileşme sürecinin zamanını arttıracağından ve ayrıca geri sekmelere sebep olacağından kullanılmamalıdır.
Sakal Ekimi Sonrasında İyileşme Süreci Nasıldır?
Sakal ekimi yaptıranların yorumları içerisinde bahsedilenlere ve ayrıca profesyonel hekimlerin konu hakkındaki görüşlerine göre sakal ekimi sonrası ilk gün içerisinde ekim yapılan bölgelere el sürülmemesi gerekecektir. Bunun yanında ek olarak bu bölgeye dokunabilecek kıyafetlerin bir süre tercih edilmemesi gerekebilir. Bu mantıktan hareketle bölge, bandajlar yardımıyla kapatılmamaktadır. Yeni ekilen sakallar, oldukça hassas bir yapıda olduğu için bandaja yapışıp takılarak henüz cilde tutunmadan dökülebilme tehlikeleri vardır.
Bununla birlikte ameliyat sonrasındaki ilk 3 gün içerisinde yüzün yıkanmaması gerekecektir. Bundan sonra ise ameliyattan sonra size özel olarak verilmiş olan temizlik seti içerisinde bulunan ürünlerle yıkanmalıdır. Bununla birlikte bölgeye çok fazla bastırılmaması ve dairesel hareketlerle temizlenmesi önerilmektedir. Tıraş durumu ise en az 2 hafta sonra olmalıdır. Uzmanlara göre 2 haftalık süreç sonunda jilet veya makine ile tıraş edilmesinde bir sakınca yoktur.
Sakal Ekimi Sırasında ve Sonrasında Acı Olur Mu?
Sakal ekimi lokal anestezi kullanılarak yapıldığı için acı hissetmezsiniz. Bu anlamda yalnızca anestezi için yapılan iğneleri hissedebilirsiniz. Bununla birlikte operasyondan sonra zaman zaman ağrı ya da acı görülebilmektedir. Bununla birlikte hissedilen bu acıların oldukça minimal seviyelerde olduğunu da ekleyebiliriz. Bu anlamda ameliyat sırasında herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmayacağınızdan da bahsetmek doğru olacaktır. Bu da direkt olarak ameliyatın oldukça basit biçimde yapılabilmesinden kaynaklıdır.
Sakal Ekiminin Avantajları Nelerdir?
Sakal ekiminin avantajları arasında pek çok madde bulunmaktadır. Bununla birlikte tüm bu avantajlar, asıl olarak sakal ekimi yaptırmanın önünde bulunan ilk sebep olarak bilinmektedirler. Bununla birlikte bu avantajları sıralamamız gerekirse karşımıza çıkacak olan liste şu şekildedir;
- Kişiye özgüven sağlaması
- Oldukça az riskli bir ameliyat olması
- Uzun vadeli sonuçlar sunması
- Doğal bir görünüm oluşması
- Genellikle ağrıya ve acıya ya da morarma ve şişliğe sebep olmaması
- Sakalların tıraş edilebilir seviyeye ulaşması
- Farklı sakal tarzlarına karşı olumlu olması
- Yalnızca lokal anestezi ile uygulanabilmesi
Bu anlamda sakal ekimi faydaları bu şekilde sıralandığında oldukça kolay ve aynı zamanda kişiye yararları olacak bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sakal Ekiminin Dezavantajları Nelerdir?
Sakal ekiminin dezavantajlarıda, her ameliyatta olduğu gibi bulunmaktadır. Ne kadar avantajlı bir yöntem de olsa bazı riskleri bulunacaktır. Bu anlamda risklerin minimal bir düzeye indirilebilmesi adına doğru doktor ve klinik ya da hastane seçimi konusu tekrar öne çıkmaktadır. Sakal ekiminin riskleri ya da dezavantajları şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Donör bölgeden alınan saçların tekrar çıkmaması
- Ekilen saçların ilk zamanlarda dökülme eğilimi göstermesi
- Yeni sakalların uzamasının uzun zaman alabilmesi
- Ameliyattan memnun kalmama riski
- Zaman zaman kabuklanma ya da şişlik ve morarma gibi sorunlar yaratabilmesi
- Enfeksiyon kapma riski
Bunlarla birlikte baktığımızda sakal ekim işlemi açısından riskler de bulunacaktır. Ancak doğru bir bakım ile birlikte riskler de olabilecek en düşük düzeyde görülebilirler.
Sakal Ekimi Fiyatları Nasıldır ve Neye Göre Farklılık Gösterir?
Sakal ekimi fiyatları farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu anlamda baktığımızda bu etkenler tamamen seçilen yerler, doktorlar ve ameliyat sırasında kullanılan yöntemler ile ilgili olacaktır. Buna göre sakal ekimi fiyatı şu etkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir;
- Seçilen klinik ya da hastane
- Seçilen doktor
- Ekimi yapılacak greft miktarı
- Testler
- Muayene
- Ameliyat sırasında uygulanan yöntem
- Şehir
- Tedavi süreci
Bu anlamda verilen her bir kriter, sakal ekiminde fiyatları değiştirebilme özelliği göstermektedir. Buna göre sakal ekimi yapmak için her farklı durumu değerlendirmelisiniz. Bunun yanında ücreti uygun olsa da kimi durumlarda kötü sonuçlar verebilecek kişi ya da kurumlardan da kaçınmalısınız.